ARAHAN DAN KEPERLUAN PENILAIAN CALON SARJANA MUDA SEPENUH MASA SESI 1 2021/2022 (KEMASUKAN OKT 2021)

FAKULTI FARMASI

ARAHAN AM

Temuduga bagi semua program di bawah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM) tidak dapat dilaksanakan secara bersemuka bagi Sesi Akademik 1 2021/2022.  Perkara ini ekoran daripada Pandemik COVID-19 yang tertakluk kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagaimana yang diwartakan oleh Kerajaan Malaysia.

Bagi tujuan penilaian awal calon, saudara / saudari yang telah memenuhi syarat permohonan dikehendaki:

1. Memuatnaik dokumen sokongan melalui pautan Google Form yang disediakan.
  2. Menjawab satu penilaian secara atas talian
  3. Menyediakan satu video berdurasi 1 minit mengenai topik yang ditetapkan

Sekiranya saudara/saudari melepasi saringan awal, saudara / saudari akan dipanggil untuk menduduki temuduga secara atas talian.

DOKUMEN YANG PERLU DIMUATNAIK

Calon perlu membuat salinan dokumen sokongan dan dimuatnaik ke pautan Google Form di  https://forms.gle/42sanY2HjrYE4bWK7 bermula dari 1 Mei 2021 sehingga 31 Mei 2021. Senarai dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut:-

1. Surat Panggilan Temu Duga
  2. Sijil Diploma / Matrikulasi /Asasi / PASUM / STPM
  3. Sijil SPM
  4. Keputusan MUET
  5. Sijil kelahiran
  6. Kad Pengenalan
  7. Sijil kelahiran dan kad pengenalan ibu dan bapa
  8. CV / resume calon terkini

Kegagalan menghantar dokumen sokongan yang lengkap akan menyebabkan saudara / saudari tidak dipertimbangkan sebagai calon jaya.

Nota: Semua dokumen yang dimuatnaik adalah dengan kerelaan calon dan hanya akan digunakan untuk tujuan permohonan kemasukan ke UiTM sahaja. UiTM berhak menolak permohonan calon sekiranya didapati calon / pelajar mengemukakan dokumen palsu.

PENILAIAN ATAS TALIAN DAN PENYEDIAAN VIDEO

1. Calon yang menerima panggilan temuduga perlu menduduki penilaian atas talian seperti butiran yang dinyatakan di pautan berikut: XXX.
  2. Tempoh masa penilaian dan penghantaran video bermula dari 1 Jun 2021 sehingga 8 Jun 2021.
  3. Kaedah menjalani penilaian dan kriteria penghasilan video dinyatakan di pautan berikut: XXX.
  4. Calon hanya boleh menjawab sekali sahaja untuk penilaian atas talian dan menghhantar satu video sahaja.
  5. Kegagalan melengkapkan penilaian dan menghantar video akan menyebabkan saudara / saudari tidak akan dipertimbangkan sebagai calon jaya ke peringkat seterusnya.

TEMUDUGA ATAS TALIAN

1. Sekiranya melepasi saringan awal, saudara / saudari akan dipanggil untuk menduduki temuduga atas talian.
  2. Butiran mengenai temuduga atas talian ini boleh didapati di pautan berikut: XXX.
  3. Temuduga ini memerlukan saudara / saudari untuk melalui beberapa stesen di mana setiap stesen memerlukan saudara / saudari untuk menjawab soalan tertentu.
  4. Setiap stesen akan melibatkan seorang penemubual dari kalangan pensyarah Fakulti dan akan menekankan aspek bukan kognitif sepperti kemahiran komunikasi, penaakulan, kepimpinan dan penyelesaian masalah.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan sila hubungi:

Shahrul Nizam Abu Samah

Pegawai Eksekutif (Akademik)

Unit Akademik

Fakulti Farmasi

03-32584645/4747

Dr. Mohd Shahezwan Abd. Wahab

Timbalan Dekan Akademik

03-32584648/4620

Kaedah ini HANYA terpakai bagi Sesi Akademik 1 2021/2022 berikutan Pandemik COVID-19 yang sedang melanda Malaysia ketika ini.

Terima kasih.

Faculty of Pharmacy